Apie mus
📞 8-684-94713📧info@gardulis.lt
Mūsų įmonė mėsos produktų receptūrą ir gamybos būdą perėmė ir šiandien gamina pagal šių šeimininkų receptus: Marijos Švilpaitės, gyvenusios Vilkaviškio rajone Pilviškių seniūnijoje Jurkšų kaime ir garsėjusios kaip puiki šeimininkė, kuriai teko tarnauti pas Pilviškių kunigus- Pėstininką ir Švilpą - papasakotais receptais bei pasidalintomis kai kuriomis skilandžio, dešrų ir dešrelių gamybos paslaptimis.
Savo pagamintais skilandžiais ir dešromis bei saldiniu sūriu ji garsėjo toli už kaimelio ribų. Ji prisiminė, kad ne tik Kauno ponai, bet ir "amerikonai" buvo vaišinami šiais jos gaminiais.
Pagal jos receptus gaminamas kaimiškas skilandis, Močiutės dešra, karkutės (kulniukų) vyniotinis.
Dar viena Kybartų seniūnijos Matlaukio kaimo gyventoja Valė Paškauskienė taip pat maloniai pasidalino savo bei savo mamos Onos Šarkauskienės, tarnavusios pas Kataučizos ponią Paplauskienę, bei uošvės Paškauskienės Matildos, tarnavusios pas Alvito dvarponį, receptais, pagal kuriuos pas mus gaminama nugarinė be lašinio, naminės parūkytos dešrelės, jautienos vytina nugarinė, senolių vytina dešra bei šoninė be lašinukų, rūkytas kumpis.
Kaip
prisiminė šios garbios moterys- "Nugarines, sprandines sukdavo tiktai ponai.
Dešra, dešrelės, vytina jautiena taip pat buvo ponų išmislas". "Papjovė,
būdavo, kiaulę, gaspadinė padarė dešrų, tai ne visiems, dažniausiai ponui"-
prisimena.
Gamybai naudojamos tik ūkininkų užaugintos kiaulės. Perkame iš vietinių ūkininkų ir džiaugiamės turėdami tokius patikimus žaliavos tiekėjus, nes tik turint kokybišką žaliavą galime pagaminti skanią ir kokybišką produkciją.
Gaminant šiuos gaminius buvo naudojami šie įrankiai ir priemonės:
1. Mediniai kubilai (sūdymui, minkymui);
2. Geldos (sūdymui);
3. Medinis pipirų malimo malūnėlis;
4. Medinė (rankinė) lašinių pjaustyklė;
5. Rankinė mėsmalė ir trūbutė per kurią buvo gaminamos dešros, dešrelės, skilandis.