Mūsų istorija
"Pamenu, tėvukas pasakojo kaip anuomet vykdavo puotos: vaišingumu šis dvaras garsėjo visoje Sūduvoje, stalai lūždavę nuo valgių, bet kiti laikai būdavę, visi sveiki ir drūti buvo, anei kokių ligų nei negalavimų nebuvo girdėję."
UAB "Gardulis" istorija - tai Lietuvos, o dar tiksliau būtų sakyti Sūduvos krašto, kulinarijos, kilusios iš derlingų šio krašto žemių, istorija. Istorija siekianti tuos laikus, kai Lietuvą, per Sūduvą (Suvalkiją), nuo Prūsų krašto pasiekė maisto gaminimo įpročiai, kurių bene didžiausią dalį sudarė itin aukštos kokybės mėsos gaminiai.
Mūsų įmonės tikslas buvo surasti įvairiuose šaltiniuose kuo daugiau informacijos apie šio krašto mėsos produktų ruošimo procesus ir juos įgyvendinti savo gamybos procesuose. Siekdami tai įgyvendinti vykome į Suvalkijos (Sūduvos) krašto dvarus, miestelius ir kaimus, klausinėjome dar išlikusių ir daug ką prisimenančių senolių, informacijos ieškojome įvairiuose rašytiniuose šaltiniuose.
Surinkę ir užrašę neįkainojamos vertės pasakojimus ir išbandę juos savo įmonės mėsos produktų gamyboje, įsitikinome, kad šis paveldas toks unikalus ir svarbus ne tik mūsų įmonei, bet ir visai Lietuvai, nes tai, kas galėjo amžiams nugulti archyvuose arba, dar blogiau, išnykti kartu su šio krašto senoliais, šiandien vėl prikelta ateinančioms mūsų krašto kartoms.
Mūsų pastangos neliko nepastebėtos ir Lietuvos tautinio paveldo: 2018 metais mūsų įmonės gaminiams suteiktas tautinio paveldo sertifikatas, kuriame mes įvertinti kaip "Sertifikuotų tautinio paveldo produktų (vytintų, rūkytų mėsos gaminių) tradiciniai amatininkai, senojo mėsos apdirbimo, apdorojimo, perdirbimo amato puoselėtojai".
"Anot tėvuko, visai kitaip tada maistą gamino, mėsa tik šviežia būdavo ir rankomis su meile pagaminta, kvepėdavo taip, kad kaži kur kvapas juntamas buvo."
Šiandien mūsų pagrindinis siekis yra užtikrinti Sūduvos krašto mėsos gaminių autentiškumo įgyvendinimą savo gamybos procese, išsaugoti Sūduvos dvarų paveldą ir savo klientams pateikti tik aukščiausios kokybės mėsos gaminius.
Plačiau apie Sūduvos krašto maisto gaminimo tradicijas ir maitinimosi įpročius dvaruose: